Vipps som plattformtjeneste

Mitt forrige blogginnlegg omhandlet virtuel virkelighet (VR) og utvidet virkelighet (AR). I dette blogginnlegget har jeg valgt å ta for meg Vipps som en plattformtjeneste. Vi vet at dagens samfunn blir mer og mer digitalisert og at noen av de mest vellykkede selskapene er digitale plattformer. Jeg ønsker i dette blogginnlegget å forklare hvem plattformtjenesten Vipps er og hvordan tjenesten fungerer. Videre skal jeg forklare deres kundegrupper, samt gi en forklaring på hva en transaksjonskostnad er, og hvordan bedriften reduserer sine transaksjonskostnader ved å se på seks ulike underkategorier som er nyttige for å redusere transaksjonskostnader. Arne Krokan beskriver disse i boken «Nettverksøkonomi». Men, først kan det være lurt å vite: Hva er egentlig en plattformtjeneste?

Hva er en plattformtjeneste?

Ifølge en innlegg skrevet av Tore Sagen fra markedspartner.no kan en plattform defineres som en forretningsmodell som skaper verdier gjennom å fasilitere transaksjoner mellom to eller flere uavhengige grupper som vanligvis er konsumenter og produsenter. Det er viktig å påpeke at en plattform er en forretningsmodell, og ikke en teknologi. Likevel er teknologi i form av programvare fundamentet for de digitale plattformene, men teknologi er ikke en plattform i seg selv. (www.blogg.markedspartner.no)

Hvem er Vipps og hvordan fungerer denne plattformtjenesten?

Vipps er et norsk eid selskap som tilbyr betalings og ID-løsninger. Selskapet ble lansert av DNB den 30. mai 2015 som en digital betalingstjeneste for smarttelefoner mellom privatpersoner. Applikasjonen kan lastes ned til smarttelefoner for operativsystemene iOS og Android. Etter at brukeren har lastet ned appen, må de registrere seg med BankID og deretter føre inn et betalingskort i appen eller et kontonummer fra en norsk bank. Når man har registrert seg som bruker i appen, blir det opprettet en kobling mellom mobilnummeret og kontonummeret slik at brukeren har muligheten for å betale til mobilnummeret. Det som gjør denne tjenesten så brukervennlig er at den kun krever et mobilnummer for å overføre penger, og dersom man sender penger til en bruker som ikke har registrert kontoopplysninger i appen, vil mottaker få en melding om å registrere seg for å motta penger. For noen år tilbake ble Vipps regninger lansert, en løsning som gjorde det mulig å motta og betale fakturaer på appen, samt en løsning som innebærte at brukerne kunne overføre penger direkte til konto uavhengig av hvem bank de hadde og muligheten for å sjekke saldoen sin på den registrerte kontoen. På lik linje med andre plattformtjenester krever Vipps at man må verifisere seg med en egenvalgt kode for å benytte tjenesten, og overstiger man beløpsgrensene er man nødt til å registrere betalingen med BankID. Alt dette kommer av sikkerhetsårsaker. I dag er Vipps det ledende selskapet innen smartbetaling i Norge hvor de også i nyere tid har begynt å levere løsninger innen betaling i butikk. (no.wikipedia.org)

Hentet fra: https://bank.obos.no/privat/betaling-og-kort/vipps/

Vipps sine kundegrupper

Vipps på Nett: Med Vipps på nett har kunden tilgang til en rekke betalingsmuligheter hvor de har løsninger for både små og store aktører. Her har kunden muligheten til å foreta en betaling gjennom en app, nettbutikk eller ta imot for eksempel donasjoner på sin egen nettside. Kundene har muligheten til å betale med Vipps når varene er lagt til i handlekurven, gjøre faste betalinger, donere engangsbeløp eller kjøpe enkeltprodukter. Vipps på Nett har to alternativer som kundene kan bruke, og disse alternativene er hurtigkasse og faste betalinger. Vipps på nett kan for eksempel brukes som en hurtigkasse der kunden betaler direkte fra nettsidene de handler på, eller fra et nyhetsbrev. Vipps gjør også faste beløp mot kunden som vil si at kunden automatisk betaler via Vipps for et abonnement de har.

Vipps eFaktura: Det er er løsning som sørger for at fakturaer som tidligere kun var tilgjengelige å få i Vipps som Vipps regninger, nå også blir tilgjengelige i din nett- og mobilbank. Denne løsningen gjør at det er lettere å få brukere til å betale sine regninger digitalt fordi man slipper papirfaktura hjem i posten, men man slipper også å taste inn KID nummer og en kan få varsler på forhånd når det er på tide å betale en regning. En annen fordel ved denne løsningen er at ikke alle har tilgang til en pc der de befinner seg, og da er Vipps eFaktura en genial løsning som gjør det mulig for brukeren å betale fakturaen sin hvor de vil og når de vil ved bruk av mobilen.

Vippsnummer: Vippsnummer er en enkelt måte å motta betalinger på. Her får du et nummer som kunden kan overføre et valgfritt beløp til gjennom sin egen Vipps-applikasjon. Kundene velger kjøp i appen, søker opp bedriften din med navn og nummer, også betaler de. Kundene vil da få en kvittering på sin Vipps-applikasjon som beviser kjøpet, og du kan se transaksjonen på betalingen i Vippsportalen. Noen fordeler med denne løsningen er at kundene kan betale med mobiltelefonen, noe som er et enklere alternativ til kort og kontanter. Det er en fleksibel løsning der du får pengene på konto dagen etter, samtidig er det trygt ved at bedriften som kunden skal betale til har et eget vippsnummer som man betaler til med Vipps-appen.

Vipps: Dette er et bedre alternativ til både bankkort, nettbank og kontanter. Du kan både sende regninger, betale regninger og kjøpe varer i butikk uten at det krever bankkort. Du kan betale regninger via mobiltelefonen og du kan enkelt sende regninger til kunden hvor du nesten får pengene innbetalt til din konto umiddelbart.

VippsGO: Dette er en løsning som er skreddersydd for små butikker, og for lag og foreninger som driver en kiosk eller et utsalgssted. VippsGO lar deg sette opp en liten butikk, inne i Vipps-appen. Kundene kan se bilder og få informasjon om produktene du har satt opp, de kan også forhåndsbestille varer fra Vipps-appen før varene hentes ferdig betalt ved kassen. Da huker de bare av de varene de ønsker å kjøpe, og betaler med en gang før de hentes ved kassen. VippsGO krever et norsk organisasjonsnummer som du enkelt etablerer på vipps sin hjemmeside. VippsGO måtte til slutt legges ned den 1. desember 2020 på grunn av at markedet har utviklet seg mot mer spesialiserte løsninger. Her er en video som viser hvordan denne tjenesten fungerte da den var i bruk.

Hva er transaksjonskostnader og hvordan reduserer Vipps transaksjonskostnadene sine?

Når en kunde befinner seg i en kjøpssituasjon vil de ofte stille seg selv en del spørsmål knyttet til kjøpen av produktet eller tjenesten. De lurer kanskje på hvor mye et produkt koster, hvilke spesifikasjoner produktet har og hvilke alternativer som er tilgjengelige ved kjøpet av dette produktet. I det øyeblikket kunden har fått produktet, lurer de kanskje på om de føler de har fått det produktet de har bestilt, om de er fornøyelig med det de har fått, og eventuelt hvordan de kan returnere ordren og få pengene tilbake dersom det skulle vise seg at produktet ikke stod til forventningene. Disse spørsmålene fører til det vi kaller for transaksjonskostnader. Enkelt fortalt er transaksjonskostnader de ressursene vi benytter oss av for å finne frem til å gjøre det beste valget når vi skal kjøpe et produkt eller en tjeneste. Eksempelvis kan det være tiden vi bruker på å innhente informasjon om priser og kvalitet, samt å forhindre at vi blir lurt av aktører i markedet når vi for eksempel bestiller en vare. I boken «Nettverksøkonomi» deler Arne Krokan transaksjonskostnader i seks ulike underkategorier som er til nytte for å senke transaksjonskostnadene til forbrukeren (Krokan 2019, 71-72). Disse er som følgende:

Søke- og informasjonskostnader er de ressursene en bruker på å finne hvilke produkter eller tjenester som er tilgjengelige, og finne hvilke som er best på pris og egenskaper. Innen søkekostnader er man ute etter å finne det beste produktet i forhold til en gitt kostnad. Informasjonskostnadene handler om å sette detaljert inn i et eller noen få produkter, evaluere pris og finne ut av hvor man kan kjøpe dette produktet, samt informasjon om selskapet er troverdig og hvilke tjenester som tilbys. I forhold til Vipps finnes det flere tilgjengelige alternativer, blant annet har kundene muligheten til å velge mellom mCash og MobilePay som betalingsløsninger, men fordi Vipps er en markedsleder når det kommer til betalingsløsninger, er sannsynligheten stor for at forbrukerne foretrekker Vipps framfor andre plattformer. Vipps ble etablert av DNB som er en av de største bankene i Norge. Det at DNB har etablert Vipps fører til at mange forbrukere automatisk har troverdighet og stoler på Vipps fordi et så kjent selskapet står bak etableringen av tjenesten

Forhandlingskostnad er de ressursene som går med til å komme fram til en avtale om pris, kontrakter, leverings og kjøpsvilkår. Forhandlingskostnadene oppstår i det øyeblikket når man skal bli enige med selger om vilkår for anskaffelsen, for eksempel leveringstiden og den endelige prisen som skal bli besluttet. Hos Vipps er tjenesten gratis å bruke, med mindre man overskrider større beløp enn 5000 kr. Overfører man derimot et beløp som er større enn dette, vil man bli belastet med gebyr som avhenger av hvor stort beløp man overfører. Gebyret på overføringen blir større, jo større beløp som blir overført.

Beslutningskostnader oppstår når forbrukeren skal velge det produktet som han/hun mener er det riktige ut i fra de alternativene man har.

Evalueringskostnader innebærer at forbrukeren setter seg godt inn i produktet som er kjøpt og deretter finne ut av om det samsvarer med dine forventninger eller det selgeren kommuniserte om produktet. Hos Vipps har forbrukerne muligheten til å gi tilbakemeldinger og ideer om hva som burde ha vært bedre med tjenesten, men du kan også sende melding hvor du enten gir dem ris eller ros. De har ikke et eget ratingsystemer på sine hjemmesider eller i appen. (www.vipps.no)

Tvangskostnader innebærer at dersom evalueringen som forbrukeren har gjort om produktet har vist seg at det ikke tilfredsstiller forventningene eller at selger ikke har levert det som er kommunisert oppstår tvangskostnader. Det handler om at man skal gå gjennom prosessen å finne ut av hva som gikk galt. Det kan for eksempel være om selgeren har unndratt informasjon, og man skal derfor kreve å få hevet kjøpet som er gjort. Alt den tiden som er brukt på å kontrollere leveransen eller omgjøre den krever ressurser. Jeg mener dette vil være vanskelig å evaluere hos Vipps, men en kan jo tenkte seg et scenario hvor du for eksempel overfører 100 kroner og blir trukket 150 kroner i stedet fra kontoen, eller at du får gebyr på pengeoverføring under 5000 kr. I dette tilfellet har Vipps et kundeservice i form av chatbots, telefon og e-post dersom dette skulle vise seg å være et tilfellene.

Fra mitt eget perspektiv kan jeg si at jeg er svært fornøyd med denne plattformtjenesten som jeg nesten tar i bruk hver eneste dag, både til å betale regninger, overføre pengebeløp og betale for varer i butikk. Vipps har gjort det bra når det gjelder å redusere transaksjonskostnadene, og per i dag er de en av de mest dominerende og markedsledende plattformtjenester i Norge. Med tanke på at de ligger godt an innen sitt felt i dag, er jeg spent på om det er noen konkurrenter som kommer til å dominere Vipps. Tror du Vipps kommer til å bli utkonkurrert en gang i fremtiden?

Referanseliste:

https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvorfor-er-digitale-plattformer-sa-verdifulle

https://no.wikipedia.org/wiki/Vipps

Krokan, Arne. 2019 Nettverksøkonomi: Digitale tjenester og Sosiale mediers økonomi. Oslo Cappeln Damm AS. Side 71-72

https://www.vipps.no/om-oss/vi-vil-bli-bedre/

En tanke om “Vipps som plattformtjeneste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *