Virkeligheten realiseres av ny teknologi

I mitt forrige blogginnlegg drøftet jeg rundt noen av de sosiale konsekvensene som kunstig intelligens fører med seg i en verden som stadig blir mer og mer digitalisert. Jeg beskrev noen av de positive og negative effektene som følger med denne utviklingen, samt å belyse mine egne påstander rundt den positive og negative innvirkningen på samfunnet som følge av kunstig intelligens. Jeg nevnte avslutningsvis hvordan pizzakjeden Dominos implementerer kunstig intelligens i sin leveranse av pizza ved å bruke droner. I dagens blogginnlegg har jeg valgt å skrive om (AR) augmented reality og (VR) virtual reality. Jeg ønsker å gi en konkret beskrivelse av hva disse to teknologiene er, samt forklare hvordan de kan brukes.

Vi har de siste årene fått mer kjennskap til teknologier som virtual reality (VR) og augmented reality (AR) og disse teknologien har de siste årene blitt mer vanlig å bruke. Det er ikke mange år tilbake i tid før vi fikk de første VR-brillene til Norge, noe som de aller fleste i dag kjenner til. VR er en teknologi som lar brukeren gå inn i et digitalt simulert eller gjenskapt miljø fra virkeligheten ved å ha på en VR-hjelm. Hovedpoenget med virtuell virkelighet er at brukeren skal få en opplevelse av et 3D-miljø som er nærmest lik realiteten slik at det er vanskelig å skille mellom det som er virkelig og ikke. Den største opplevelsen for de fleste er at VR-hjelmen har den funksjonen at brukeren har mulighet til å se i alle mulige retninger i en 3D-verden ved å bevege på hodet.

Augmented reality (AR) blir på norsk omtalt som utvidet virkelighet. (www.digitalnorway.com) Teknologien handler om å bruke kameraer, skjermer, sensorer og annen teknologi til å endre eller «utvide» den verden vi ser omkring oss, ved å legge til digital informasjon. Ved hjelp av en app på telefonen kan man få ting til å dukke opp selv om de ikke er der, eller ikke finnes. I forhold til VR der man stenger virkeligheten ute og gir brukeren opplevelsen av å være et annet sted, handler AR om å utvide og forbedre den verden vi allerede er en del av og kan se. Pokemon er typisk spill som baserer seg på bruken av AR teknologien. I dette spillet ser du den virkelige verden foran deg gjennom mobilskjermen ved å bruke mobilens kamera. Alt du ser på skjermen er fra den virkelige verden, bortsett fra at det står ulike tegnefigurer på skjermen. Selv om man vet at tegnefiguren ikke er ekte, kan man likevel bevege seg rundt den og se den som en del av dine virkelige, fysiske omgivelser. I spillet blir virkeligheten utvidet eller transformert ved å blande sammen det ekte verden og den virtuelle verden. Sammen gir det en helhetlig virkelighetsoppfattelse. Snapchat er en app som også baserer seg på bruken av (AR) augmented reality. I Snapchat-filtrene har du mulighet for å endre ditt eget utseende ved å for eksempel gi deg selv en digital hatt og solbriller, samt å bytte ansikt med en venn.

Hentet fra: https://eonreality.com/2020-ar-vr-education-training-jamie-justice/

Hvordan kan disse teknologiene brukes?

Det finnes et hav av muligheter for hva VR og AR kan brukes til. I utdanning og kursing ser man muligheter til å lage virkelige simulasjoner som har som hensikt å etterligne den virkelige verden og får deg til å føle at du faktisk befinner deg på et virkelig sted. I pilotyrket har man sett på mulighetene for å bruke VR-teknologi i opplæring av nykommene piloter. Her skapes det mange muligheter for å trene de ansatte trygt og billig ved at man unngår å bruke fysiske fly. Her sparer bedrifter en del penger på drivstoff, men samtidig er det mer bærekraftig for miljøet. Innen helsesektoren har studenter innen medisin mulighet til å få simulert sin første operasjon, mens de faktisk føler at de har vært fysisk til stede under en operasjonen. Her har man mange muligheter til å lage treningsverktøy som gir en etterligning av virkeligheten på en mer kostnadseffektiv, tidseffektiv og bærekraftig måte og som kan brukes hvor som helst og når som helst.

Det finnes utallige måter man kan brukes AR og VR på når det kommer til salg. En av mulighetene er å «utvide» nettbutikker. Hvem kunne vel ikke tenkt seg å sitte hjemme i stua, gå inn på nettbutikken og «prøve» klærne der du er? Dette har nå blitt en realitet ved hjelp av AR teknologien og flere bedrifter har allerede tatt i bruk dette tilbudet. (www.Ikea.com) Hos IKEA har kundene muligheten til å gå gjennom katalogen i en app, så du kan plassere møbler ut i rommet ditt for å se hvordan stolen eller sofaen i butikken matcher med de møblene du har hjemme. Bedrifter og eiendomsmeglere bruker i dag VR i større grad til å fremvise hus og leiligheter uten at kunden har behov for å dra noe sted. Her har du mulighet til å få virtuelle visninger av boliger som er til salgs, og som enda ikke har blitt bygd. Med VR har du muligheten til å gå rundt om i boligen før den er ferdig bygd, og man kan til og med begynne å møblere huset eller leiligheten for å se hvordan det potensielt kan bli.

I reiselivsbransjen kan augmented reality (AR) brukes for å guide og hjelpe turister som er på ferie i en by. Dette gjøres ved at AR kan legge elementer på den virkelige verden gjennom et kamera. Ved å plassere virtuelle skilter som for eksempel peker inn til restauranter og andre turistmål eller ved å oversette skilter til turistenes eget språk kan denne teknologien være med på å skape en mye bedre opplevelse for turistene.

Det er altså uendelige mange måter man kan bruke AR og VR på, og her står det bare på fantasien. Noe jeg tenker kan være fascinerende er om vi kan bruke VR til å få en liten opplevelse av et land eller en by før man eventuelt reiser ditt, ved utforske byen og se hva den har å by på og dermed kunne planlegge turen på forhånd. Eller om vi kunne fått en virtuell visning av det hotellrommet man skal bo på. Jeg tror i hvert fall at de fleste hadde syntes at dette hadde vært en god ide.

Hentet fra: https://www.criticalcase.com/blog/vr-ar-mr-find-the-differences.html

Positive og negative effekter av teknologiene

Vi er fortsatt i en tidlig fase av AR og VR revolusjonen, men det er ingen tvil om at de har potensialet til å revolusjonere flere bransjer i løpet av de neste fem til ti årene, og transformere måten vi samhandler på med omverdenen på, frigjøre nye opplevelser og øke produktivitet og effektivitet. AR og VR har et stort potensial til å bli dominerende plattformer etter web, mobil og PC. (www.deltapartnersgroup.com) Selv om AR og VR har hatt isolerte applikasjoner som allerede har eksistert en god stund, så har teknologiene for å frigjøre potensialet først blitt tilgjengelig i nyere tid. Det forventes også at disse teknologiene vil endre måten på hvordan vi forbrukere samhandler i den fysiske verden og på hvilken måte bedrifter driver sin virksomhet.

I spillindustrien kan VR øke spillopplevelsen til den som spiller ved å transportere spillere i spillfeltet, slik at den personen som spiller kan utforske illusoriske miljøer. I helsevesenet kan AR og VR øke de medisinske rutineprosedyrene og forbedre behandlingsalternativene til leger for å øke hastigheten på rehabiliteringsprosessen. I militæret brukes VR for å skape simuleringsmiljøet for å trene rekrutter og optimalisere operasjoner, samtidig som man fjerner farelementet ved å unngå å være fysisk til stede under operasjoner. Innen real estate kan VR brukes for å få folk til å visualisere deres fremtidige drømmehus, samt se på utstillingsleiligheter uten å være fysisk til stede. Dette er kun noen få av de positive sidene ved disse teknologiene, men det er ikke alltid slik at en relativt ny teknologi alltid fører med seg positive sider.

En artikkel hentet fra (www.vesttech.com) forklarer hvordan virtuell og utvidet virkelighet kan skape stress og angst etter å ha brukt et VR-hodesett i mer enn noen få minutter. Avhengig av de bildene du ser på kan virtuell virkelighet skape følelser. Ut i fra eksempelet fra artikkelen kan virtual reality for eksempel føre til at seerne får en følelse av redsel, stress og sjokk dersom de blir fremvist et opptak av krigen fra Syria. Andre som tar i bruk et VR-hodesett opplever svimmelhet og kvalme, og opplevelsen av å være i et simulert spill kan påvirke en persons oppfatning av rom og tid, noe som kan skape blant annet tretthet og kvalme. Dette er kun noen av de få negative sidene ved virtual reality og augmented reality og teknologiene påvirker også andre deler av den menneskelige kroppen slik som øyebelastning og stråleeksponering.

Hentet fra: https://www.cio.com/article/3280945/how-virtual-reality-is-helping-embry-riddle-transform-air-crash-education.html

Teknologiene sin betydning for måten en driver digital markedsføring på

I digital markedsføring er det helt avgjørende å engasjere forbrukere og øke merkevarebevisstheten. Å bruke en ny teknologi for å oppnå dette har blitt en stigende trend. Markedsføringen drives av kundenes ønsker å behov, og etter hvert som det kommer nye teknologier slik som VR og AR, vil kundene at merkevarer skal levere opplevelser som bruker disse teknologiene. Det er derfor viktig for enhver markedsfører å holde følge med nye fremskritt for å kunne levere best mulig opplevelser og oppfylle kundenes forventninger. (www.smartinsights.com) Flere og flere bedrifter som jobber med markedsføring implementerer virtual reality (VR) og augmented reality (AR) som en del av sin markedsføringsstrategier og for å gi kundene en følelse av hva de kan forvente fra produktet eller servicen som de kjøper. Bedrifter som vurderer å bruke disse teknologiene har allerede et fremskritt framfor de sektorene som ikke har implementert i en slik teknologi, og det fører til at din bedrift har større fremskritt samtidig som at mange kunder vil se på din bedrift som noe unikt og spennende i forhold til andre som bruker mer tradisjonelle plattformer. Jeg har hentet en video som viser nettopp  hvordan Samsung, i samarbeid med NASA bruker Virtual reality (VR) i sin markedsføringsstrategi. I videoen ser vi hvordan disse selskapene har opprettet en 4D virtual reality opplevelse av månens tyngdekraft for en kampanje for å gi deltakerne en månelandingsopplevelse på en VR-skapt måne. https://www.youtube.com/watch?v=FXxm45aAx_Y&feature=emb_title

Jeg tror at virtual reality og augmented reality kommer til å bli en stor del av fremtiden og at bedrifter i større grad kommer til å benytte disse teknologiene både som en markedsføringsstrategi, men også inkludere dette i sine arbeidsprosesser. Det er klart at en slik teknologi gir mange konkurransefortrinn, og dette er noe av det jeg har drøftet i blogginnlegget, men på en annen side vil dette også påvirke både arbeidsplasser og måten man styrer arbeidsprosesser på. Hvilke negative sider ved disse teknologiene tror du det finnes?

Referanseliste:

www.digitalnorway.com/kurs-og-kompetanse/vr-og-ar/lessons/ar-hvordan-fungerer-det/

www.ikea.com/ms/en_JP/this-is-ikea/ikea-highlights/Virtual-reality/index.html

www.deltapartnersgroup.com/new-reality-awaits-are-ar-and-vr-next-big-platforms

www.vesttech.com/4-health-risks-from-using-virtual-reality-headsets/

www.smartinsights.com/tag/marketing-using-virtual-and-augmented-reality/

www.digitalagencynetwork.com/how-brands-have-integrated-ar-vr-in-their-digital-marketing-strategy/

En tanke om “Virkeligheten realiseres av ny teknologi

  1. Utrolig flott og bra nettside eldar. Du er flink med arbeidet. Mektig imponert over utviklingen av nettsiden som bare kan gå en vei–> nemlig oppover:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *