De sosiale konsekvensene av Covid-19

I mitt forrige blogginnlegg som omhandlet kunstig intelligens (Artifical Intelligence) forklarte jeg hva kunstig intelligens er og hva denne teknologien kan brukes. Jeg ga eksempler på at kunstig intelligens kan brukes som en face-ID funksjon som kan erstattes som et innloggingsalternativ til passord. Videre nevnte jeg at bedrifter i økende grad tar i bruk det vi kaller for chatbots. Dette er et program som stadig flere bedrifter bruker til å gjennomføre en online chat samtale i stedet for å være i kontakt med en levende menneskelig agent. I mitt siste eksempel forklarte jeg hvordan Google utvikler øretelefoner som har evnen til å oversette et språk til et annet. Jeg hadde i oppgave å finne en artikkel på nett som omhandlet nettopp temaet kunstig intelligens. Her valgte jeg  artikkelen «Vil robotene ta over og drepe oss alle?» fra nrk.no sin nettside.

I dagens blogginnlegg skal jeg drøfte rundt noen av de sosiale konsekvensene kunstig intelligens har. Hvilken negativ innvirkning tror du kunstig intelligens har på samfunnet og oss mennesker? Jeg tror de aller fleste tenker på at fremtidens jobber blir erstattet med mennesker og at robotikk og maskinlæring kommer til å ta over prosesser som tidligere var ledet av mennesker. Jeg er veldig spent og nysgjerrig over hvilken rolle kunstig intelligens kommer til å ha i fremtiden, men jeg er også bekymret over hva som skjer når en slik teknologi tar over de arbeidsoppgavene vi er vandt til å gjøre på egenhånd. Jeg tror utviklingen av kunstig intelligens kan føre med seg en god del positive egenskaper når det gjelder å tenke bærekraftig, men samtidig en del negative ting med tanke på at AI teknologien implementeres på en slik måte som gjør at de kan ta bedre beslutninger enn mennesker. Hvordan skal vi kunne stole på disse beslutningene som fattes av AI?

Negative effekter av kunstig intelligens på samfunnet

Kunstig intelligens vil definitivt føre til at vi får utviklet arbeidsstyrken vår. Konsekvensene er tap av arbeidsplasser til maskiner, men den virkelige utfordringen er at mennesker finner sin lidenskap med nye ansvarsområder som krever helt unike menneskelige evner. Hvordan skal man for eksempel lære seg å gå fra et ansvarsområde til et annet?. De transformative virkningene av kunstig intelligens på samfunnet vårt vil få økonomiske, juridiske, politiske og regulatoriske implikasjoner som vi må forberede oss på. Dersom det har blitt implementert selvkjørende biler, hvordan skal vi da avgjøre hvem som har feil i en situasjon dersom det autonome kjøretøyet skader en fotgjenger? Dette er kun ett av de få spørsmålene man kan stille seg når det gjelder utviklingen av kunstig intelligens. Noe jeg ofte tenker på som en sosiale konsekvens av en slik teknologi er om maskiner vil bli så intelligente at mennesker til slutt mister kontrollen. Selv om det er en debatt rundt hvor sannsynlig dette scenarioet vil være, så vet vi helt sikkert at det oppstår uforutsette konsekvenser når ny teknologi kommer til. Når vi har kommet så langt i utviklingen av AI er det også viktig å sikre at AI ikke blir så dyktige til å gjøre jobben den var designet for slik at den krysser etiske eller juridiske grenser. Med dette mener jeg at teknologien ikke skal påvirke samfunnet på en slik negativ måte at den velger å nå sitt ønskede mål på en destruktiv måte. AI-algoritmene må bygges på en slik måte at det samsvarer med menneskets overordnede mål.

Vi vet at algoritmer for kunstig intelligens blir drevet av data. Når det etter hvert blir samlet inn mer og mer data hvert minutt og hver dag, blir personvernet vårt avdekket. Hvis da bedrifter eller regjeringer bestemmer seg for å ta avgjørelser basert på de etterretningene de samler om deg, kan det føre til sosial undertrykkelse. Under forelesningene med Arne Krokan fikk vi forklart hvordan Kina  har implementert et sosialt kreditt system. Dette systemet har som hensikt å overvåke befolkningen i Kina og klassifisere dem med poeng ut i fra hva de gjør og sier. Personer som for eksempel røyker eller spiller dataspill trekkes i poeng. Dårlig «sosial kreditt» kan straffe borgerne med reiseforbud, tregt nett og utestengelse fra skoler og hoteller. Tilhengere av det sosiale kreditt systemet mener at det vil bidra til økt tillit i et land hvor tillit mangler som vil føre til mer harmoni i samfunnet ved å straffe de med dårlig oppførsel og belønne de med god oppførsel (www.nrk.no).

Positive effekter av kunstig intelligens på samfunnet

Etter å ha beskrevet noen av de sentrale utfordringene med kunstig intelligens, skal jeg nå komme med noen av de positive effektene som AI kan ha. Selv om kunstig intelligens kan gi mange utfordringer så finnes det en del positive egenskaper ved å implementere AI. Kunstig intelligens kan føre til at effektiviteten på arbeidsplassene bli forbedret, samt øke arbeidet mennesker kan gjøre. Når kunstig intelligens tar over gjentatte eller farlige oppgaver, frigjør det menneskelig arbeidskraft til å gjøre arbeid som de er bedre rustet til. Hvis folk gjør arbeid som er mer engasjerende for dem selv, kan dette øke lykken og arbeidsgleden. Samfunnet vi lever i vil få utallige timer med produktivitet dersom det blir innført autonom transport. Vi unngår problemer slik som trafikkbelastning og produktiviteten på jobbene blir bedre ved at vi kan bli befriet fra å pendle. Mennesker vil kunne tilbringe tiden sin på helt andre områder og spare tid på en rekke andre måter. Måten vi kan avdekke kriminelle handlinger på og løser forbrytelser vil bli forbedret med kunstig intelligens. Ansiktsgjenkjennelse kommer til å bli like vanlig som fingeravtrykk.

Dominos

Arne Krokan har i sin undervisning nevnt mange forskjellige selskaper som i dag bruker kunstig intelligens. Jeg har valgt å snakke litt om hvordan pizzakjeden Dominos har tatt i bruk droner. Har du noen gang drømt om å få en flygende drone til å levere en pizza rett der hvor du er? Dominos har nemlig gjennomført flere vellykkede pizzaleveranser ved bruk av droner i land som Amsterdam, Australia, New Zealand og USA. De har også planer om utvide tilbudet til flere forskjellige land. I noen land har selskapet faktisk begynt å bruke droner så vidt. Ved å bruke droner kan dette bli en fremtidig løsning for å komme frem til vanskelige eller fjernere steder, som for eksempel til båten på vannet eller på fjellet. På lavlandet har Dominos allerede muligheten til å levere pizza hvor som helst og nesten hver enkelt av oss, inkludert meg selv har en Dominos kjede ikke langt unna der vi bor. Ved hjelp av telefonens GPS har du muligheten til å bestille pizza og få det levert hvor du enn er med drone. Vi er vandt til at pizzaen blir levert med transportmidler som sykkel, moped eller bil, men disse leveringsmetodene er ikke alltid praktiske. Det er for eksempel vanskelig å sykle på løs sand ved stranda. Derfor virker drone som et godt alternativ. Som sagt har Dominos gjennomført en del vellykkede testflyvninger, og jeg tror vi kan få levert pizza ved bruk av droner i nær fremtid, men det gjenstår enda å se om lovgivningen tillater det.

Avslutningsvis ønsker jeg å påstå at med mindre du selv velger å leve eksternt og aldri planlegge å samhandle med den moderne verden, vil livet ditt blir betydelig påvirket av AI. Mens det vil være mange læringserfaringer og utfordringer å møte på når teknologien kommer for godt, så vil forventningene være at kunstig intelligens generelt vil ha en mer positiv enn negativ innvirkning på samfunnet. Selv om mange av oss er bekymret over arbeidsplasser som vil forsvinne, så vil også mange arbeidsplasser bli skapt.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/kina-har-begynt-a-rangere-borgere_-straffes-med-reiseforbud-og-skolenekt-1.13997936

En tanke om “De sosiale konsekvensene av Covid-19

 1. Hei Eldar!
  Her har du skrevet et innlegg med interessant innhold og fin lengde – veldig gøy å lese!
  Jeg har et par forbedringspunkter du kan jobbe med til neste gang, for at innleggene dine kan bli enda bedre:
  – Det er fint at du har underoverskrifter, men siden du verken har satt de i større skriftstørrelse og/eller gjort de med tykk skrift så fremkommer det heller som litt malplasserte setninger..
  – Jeg kan ikke finne en eneste kildereferanse i teksten din, og dette er dumt da det man skriver på en offentlig blogg kan fremstå som personlige påstander dersom de ikke er støttet med fakta (husk å referere både i løpende tekst med hyperlink samt fullstendig kildeliste nederst til neste gang)
  – Det kunne også vært fint om du hadde krydret innlegget med bilder og/ eller video for å illustrere bedre det du skriver om.

  Gleder meg til å se neste innlegg!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *