Derfor bør du bruke Instagram som markedsføringskanal

Året 2020 har vært et annerledes år, der ingen kunne forvente eller vite hva som ville skje. Det er likevel mye vi kan lære fra året som har vært. Statistikk viser blant annet at pandemien har resultert i en drastisk økning av digital bruk. Så hvordan kan Instagram være en god markedsføringskanal for bedrifter og organisasjoner i 2021 på bakgrunn av økningen i digital bruk? I dette blogginnlegget vil jeg fokusere på Instagram som en digital markedsføringskanal. Basert på statistikk og trender vil jeg skrive anbefalinger om hvorfor bedrifter og organisasjoner bør benytte Instagram som markedsføringskanal i 2021.

Internett som en markedsføringskanal blir stadig viktigere for de fleste bedrifter. De aller fleste bedrifter har i dag opprettet sin egen hjemmeside, og mange plasserer bannerannonser i digitale medier. De fleste markedsførere i dag tenker på hvordan de effektivt kan bruke sosiale medier til markedsføring. Generelt sett er et godt råd å vurdere sin markedsføring gjennom analoge og digitale kanaler i sammenheng. I dette innlegget vil jeg imidlertid avgrense meg til bruken av digitale kanaler.

På grunn av COVID-19, er det slik at forbukere bruker mer tid hjemme enn noen gang tidligere. Den økende trenden viser at folk går til online videoer for å holde seg informert, underholdt og tilkoblet. Det er spådd at innen 2022 vil mer enn 80% av forbrukere sin internett-trafikk bli drevet av online video. Denne trenden er forventet å stige grunnet den store økningen i digital adopsjon, altså kjøp av digitale tjenester og produkter, under pandemien. En rapport fra McKinsey viser at store og små organisasjoner fokuserer mer og mer på en digital forretningsmodell. Dette kan ifølge Google potensielt gi en 20% høyere omsetning for selskaper, og 30% kutt i kostnader.

Instagram

Instagram er en sosial plattformtjeneste hvor du blant annet kan dele bilder, videoer og «histories». Instagram ble lansert 6. oktober 2010. Innen 2020 har deres registrerte brukere økt til over 1 milliard. Som vi fleste vet, er Instagram hovedsakelig en mobil plattform. Jeg anser Instagram som en av de store markedsføringskanalene på bakgrunn hvor stor andel av brukere som har økt de siste årene. Samtidig øker stadig andelen av de som bruker mobil.

Statistikk over Instagram-profiler i Norge

Ifølge «Ipsos SoMe-tracker Q4`20» var det 2 556 000 mennesker fra alderen 18+, i Norge som hadde en Instagram-profil i det fjerde kvartalet av 2020. Med over 2,5 millioner registrerte brukere i Norge, vil man med stor sannsynlighet kunne treffe sin målgruppe og dermed også ha en større sannsynlighet for at man får en vellykket markedsføring som tiltrekker potensielle kunder. Selv om Instagram i fjerde kvartal av 2020 hadde over 2,5 millioner registrerte brukere, vil veksten fortsette å øke. Ipsos SoMe-tracker viser til at i første kvartal av 2021, økte antall brukere på Instagram i Norge til 2 609 000. Det betyr at økningen har steget med 3% siden siste kvartal i 2020.

Geo-tagging på Instagram

Evnen til å legge til steder/lokasjon på Instagram kan gjøre det mulig for lokale bedrifter å tiltrekke seg lokalt publikum i en stor skala. Når du laster opp et bilde eller en video på Instagram, kan du tagge hvor bildet er tatt. På den måten kan folk som bryr seg om lokalmiljøet finne deg og følge deg. Instagram lar brukerne følge tagger og alle bilder tagget til denne lokasjonen vises. Hvis du eksempelvis driver en restaurant, kan du laste opp bilder av ulike matretter til din Instagram konto og tagge den faktiske plasseringen. Personer som er på reise, bruker ofte Instagram for få tips til hvor de skal spise, hva de skal se eller gjøre. Dersom du er flink på nettopp det å dukke opp i deres geomerkede søk, kan sannsynligheten være stor for at kundene velger din bedrift. Geo-tagging er en verdifull mulighet til å markedsføre seg på, å tiltrekke nye og gamle trackere.

Nå ut til nye følgere ved bruk av #hashtags

Dersom du er god til å lage gode hashtags til bildene dine på Instagram, kan du potensielt tiltrekke deg mange nye følgere. Selv om veldig mange søker etter bedrifter å følge på Instagram, kan de også finne deg gjennom hashtags. Her er det viktig at bedriften er konsekvent på hvordan deres bruk av hashtags er slik at de skal kunne være gjenkjennelige for andre som klikker seg på taggen. Det vil også være viktig for bedriften å lage hashtags som er relevante i forhold til det innholdet de skal dele på sin Instagram-konto. Det vil for eksempel være unaturlig å tagge innhold som omhandler noe helt annet en om du jobber i en restaurant, hvis dette var tilfellet. Her vil det være naturlig å lage hashtags som gir kundene bilder av lokasjonen til restauranten, maten, drikke osv. En ting som også er viktig å huske på når en bruker hashtags, er om man ønsker å være spesifikk eller generell. Velger man å bruke generelle hashtags får en vanligvis flere visninger eller søk, men det vil være veldig mange andre aktører som konkurrerer om oppmerksomheten. Ut i fra min mening vil en blanding av generelle og spesifikke hashtags være det optimale for å nå ut til potensielle kunder. Dette er fordi at du har muligheten til å lage hashtags som gjelder for alle, men også hashtags som appellerer til en spesifikk målgruppe.

Oppsummering

Ved sammenligning av det fjerde kvartal i 2020 og første kvartal av 2021 kan man tydelig si at Instagram de seneste årene har økt i sin vekst, noe jeg personlig tror kommer til å fortsette i årene som kommer. Jeg anser Instagram som en verdifull markedsføringskanal for enkeltpersoner og bedrifter basert på at det i dag finnes over 2,5 millioner registrerte Instagram-kontoer i Norge. Med et så stort antall brukere, er sannsynligheten stor for at man når sin målgruppe gjennom å markedsføre på Instagram. Gjennom å markedsføre ved bruk av Geo-tagging og relevante hashtags vil en bedrift kunne bli oppdaget av andre. Som et resultat vil dette være med på å tiltrekke et lokalt publikum i stor skala.

Referanseliste:

Cisco. 9. Mars 2020. Cisco Annual Internet Report (2018-2023) White Paper. Hentet fra: https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/executive-perspectives/annual-internet-report/white-paper-c11-741490.html#_Toc484813971

Thinkwithgoogle. Moneta, J. Sinclair, L. Juli 2020. COVID-19 has accelerated digital adoption – the time to transform is now. Hentet fra: https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-154/future-of-marketing/digital-transformation/covid-accelerated-digital-adoption/

Mckinsey. 21. Mai 2020. Elevating customer experience excellence in the next normal. Hentet fra: https://www.mckinsey.com/business-functions/operations/our-insights/elevating-customer-experience-excellence-in-the-next-normal#

Thinkwithgoogle. April 2019. Best-in-class behaviours: The techologies and traits that define the most advanced marketers. Hentet fra: https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-154/future-of-marketing/digital-transformation/best-class-behaviours-technologies-and-traits-define-most-advanced-marketers/

Ipsos. 14. januar 2021. Ipsos SoMe-tracker Q4`20. Hentet fra: https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q420

Ipsos. 23. april 2021. Ipsos SoMe-tracker Q1`21. Hentet fra: https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q121

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *